Locatie
Tweede verdieping 2

  • In Short
  • Installatie
  • Multi-media
  • Video

Anke van den Borne

vervorming en sporen die achterblijven

Het werk van Anke van den Borne ontstaat vanuit haar fascinatie voor de menselijke psyche.
Wat vormt ons? Hoe beïnvloeden ervaringen, herinneringen en omgeving ons gedrag, denken en voelen? En welke mechanismen, patronen en stemmen ontwikkelen wij in reactie hierop, zichtbaar of onderhuids?

Vaak start haar onderzoek vanuit een materiaal, een handeling of een herinnering. Het werk vormt zich associatief, met materiaal en tactiel materiaal als basis van het beeld dat uiteindelijk een sculptuur, video of installatie wordt. Anke van den Borne verzamelt flarden en fragmenten van een proces, die ogenschijnlijk willekeurig bij elkaar geplaatst, eerder vragen oproepen dan antwoorden geven. Zij laat de vorm gaandeweg ontstaan en durft het proces de ruimte geven en de uitkomst ongewis te laten.

In Eerste Positie, een 43 minuten durende video in loop, zien we een bergje zand op een wit kleedje langzaam instorten. Afbrokkeling die leidt naar een nieuwe situatie, keer op keer, maar ook iets dat niet schoongeveegd kan worden. Menselijke ontwikkeling gaat gepaard met vervorming en sporen die achterblijven.

 

www.ankevandenborne.nl

Te zien op de volgende locatie