Locatie
Tweede verdieping

  • In Short
  • Multi-media

Elise ’t Hart

geritsel, geschuifel, gekuch en geblader

Met een grote fascinatie voor dagelijkse geluiden richtte Elise ’t Hart in het laatste jaar van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht het Instituut voor Huisgeluid op. Dit instituut vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt. Ze documenteert deze geluiden door er audio-opnames van te maken en de geluiden te beschrijven. Middels installaties, dossiers, presentaties, podcasts en uitgaves brengt ze de geluiden systematisch in kaart en geeft ze de inzichtelijk gemaakte data vorm.

De ervaring van huis- en omgevingsgeluid voert altijd de boventoon in haar werk. Zo ook in deze nieuwe installatie. De oude bibliotheek van Utrecht was een ruimte die diende voor het lezen en uitlenen van boeken, voor studie, concentratie, onderzoek en stilte. Het is een ruimte die mensen graag bezoeken juíst voor deze stilte. Wat maakt deze stilte zo bijzonder?

Tijdens het onderzoek naar deze vraag vond Elise op internet uren, dagen, weken aan opnames uit bibliotheken van over de hele wereld. Je kan luisteren naar geritsel, geschuifel, gekuch en geblader in zowel Zuid-Korea als in Zweden, zowel op Engelse campussen als in de New York Library. Het verlangen naar deze geluiden blijkt groot, vooral sinds de hele wereld massaal thuiszit: “I miss being able to work at the library. So many distractions at home”, “This is perfect especially now we are all stuck home. I really miss my school’s library”.
Library is een installatie die het onderzoek toont en de leegte in de ruimte opnieuw vult met deze stille klanken.

 

www.elisethart.com

Te zien op de volgende locatie