Locatie
Derde verdieping 2

  • In Short
  • Installatie
  • Multi-media

Janneke Kornet

vergeten verhalen en onbekende feiten

De kunstprojecten van Janneke Kornet zijn onderzoeken naar het menselijk leven. Kornet koppelt ons verleden aan het heden en geeft op deze manier inzicht in onze manieren van doen. Vaak zijn de projecten plaatsgebonden. Zij is een verhalenverteller met interesse in geschiedenis. Ze zoekt op diverse locaties en in diverse tijden naar vergeten verhalen en onbekende feiten die tot de verbeelding spreken. Deze opmerkelijke verhalen deelt zij door middel van haar werk met het publiek. Universele en maatschappelijke thema’s zoals eten, wonen en religie komen aan bod.

In ieder kunstproject van Kornet zien we een verzameling, bijvoorbeeld: een verzameling broden uit oorlogstijd, ontvluchte huizen of geneesmiddelen. Monumentaliteit is belangrijk in haar werk, dit kan zich uiten in de uitvoering maar ook in het idee. Het concept komt op de eerste plaats. Later wordt de vorm en het materiaal gezocht waarin het verhaal het best verteld kan worden. Vaak resulteert dit in mixed media-installaties waarin een bepaalde soberheid en ordelijkheid heerst. Ze gebruikt ambachtelijke maakprocessen. Met veel precisie onderzoekt Kornet hoe dingen gemaakt worden, zodat zij dit zelf tot in detail kan nadoen in haar projecten.

Het werk Brieven vertelt het dramatische levensverhaal van drie generaties vrouwen die familie zijn van Willem van Oranje. Anna van Saksen (zijn tweede vrouw), Emilia van Nassau (hun dochter) en de Prinsessen van Portugal (dochters van Emilia).
De brieven zijn op 16de-eeuwse manier gemaakt, op lompenpapier en geschreven met een ganzenveer en ijzergalinkt.

 

www.jannekekornetcom

Te zien op de volgende locatie