Locatie
Kelder

  • In Short
  • Multi-media

Joyce Overheul

gloeien in het donker

Het werk van Joyce Overheul draait vaak om mensen in benarde posities, hoe ze daarmee omgaan en hoe ze de strijd aangaan om hun eigen situatie te verbeteren.

Voor het werk The Radium Portrait maakte Overheul een portret van één van de fabriekswerkers uit de jaren 1920 uit de Verenigde Staten, Grace Fryer. Fryer was één van de Radium Girls, een groep vrouwen die in radiumfabrieken werkten, waar ze horlogewijzers en wijzerplaten van lichtgevende, radioactieve verf moest voorzien. De vrouwen werd verteld dat de verf niet gevaarlijk was en dat ze om sneller te kunnen werken de kwasten met de verf niet mochten omspoelen maar moesten bevochtigen tussen hun lippen… De arbeiders kregen op die manier zeer grote doses radioactief materiaal binnen en overleden uiteindelijk aan de gevolgen van stralingsziekte. Sommige vrouwen kregen zelfs zo veel materiaal binnen dat ze, net als het radium zelf, begonnen te gloeien in het donker…

Voor hun dood spanden een tiental vrouwen rechtszaken aan tegen hun werkgevers welke ze na een jarenlange strijd wonnen. Deze rechtszaken hebben ervoor gezorgd dat posities van arbeiders in de VS, maar ook in andere landen, aanzienlijk verbeterden.
Ook Fryer overleed in 1933 aan de gevolgen van stralingsziekte. Haar portret is nu vereeuwigd met dezelfde oude horlogewijzers als die honderden vrouwen hebben beschilderd in verschillende radiumfabrieken over de gehele wereld. Het portret bestaat uit meer dan 2400 wijzers en straalt, net als veel van de Radium Girls destijds, een groene gloed uit in het donker.

 

www.joyceoverheul.com

 

 

Te zien op de volgende locatie