Locatie
Kelder

  • In Short
  • Installatie
  • Video

Koštana Banović

‘een ander’ ontmoeten met ruimte voor verschil en ondoorgrondelijkheid

Koštana Banović werkt met verschillende disciplines zoals tekenen, performance, video en film. Zij onderzoekt identiteit in relatie tot ‘de ander’, met name in de sociale dynamiek die ontstaat tijdens rituele handelingen, zoals binnen de religie. Het ritueel
is een terugkerend element in haar werk: als choreografie, als neerslag van de geschiedenis en als handeling die objecten, materialen en esthetiek activeert en grenzen vervaagt. Zij brengt veel tijd door in verschillende gemeenschappen.

Zo deed zij langdurig (veld)onderzoek in Bahia in Brazilië, in Senegal en in de landen van voormalig Joegoslavië. Steeds zoekt zij naar manieren om ‘een ander’ te ontmoeten met ruimte voor verschil en ondoorgrondelijkheid. Containing the Sacred toont mensen met betrekking tot ‘expressieve aarde’ en mediteert op de esthetische praktijken van de mens in ecologische relatie met natuur. Hierbij benadrukt de video de vitale rol van inheemse en/of lokale volkeren die hun landschappen onderhouden en deze eren door geritualiseerde verbinding. Het ritueel in het bos van Saint Roch (Milagre de São Roque, Brazilië) betreft een bedevaart naar een steile rotsformatie waaruit water sijpelt, zelfs in het droge seizoen. Onderweg plukken gelovigen bananenbladeren, waarmee ze druppels water opvangen en in plastic flessen laten lopen. Dit water zal hen beschermen tegen het kwaad. Banović filmde deze beelden tijdens haar verblijf in een Candomblé-gemeenschap en haar langdurige onderzoek – sinds 2007 – binnen de Afro-Braziliaanse religie.

 

www.kostanabanovic.com

 

 

 

 

Te zien op de volgende locatie