Locatie
Kelder

  • In Short
  • Video

Sadik Kwaish Alfraji

existentialistische werken met donkere, schimmige figuren die spreken over menselijke kwetsbaarheid

Sadik Kwaish Alfraji is een Iraakse multimediakunstenaar, fotograaf, animator, videoproducent en installatiekunstenaar die bekend staat om het produceren van existentialistische werken met donkere, schimmige figuren die spreken over menselijke kwetsbaarheid.

De film is geïnspireerd door een brief die de kunstenaar kreeg van zijn jonge neef uit Bagdad, Irak. De schrijver hoopte dat zijn brief en de tekening van een boot die hij bijgesloten had, hem mee zouden nemen uit zijn land en naar Nederland, waar zijn oom-de kunstenaar woonde. “hij had zijn droom op een boot gezet zonder te beseffen dat zijn simpele bootje mij naar hem had gebracht, in plaats van hem naar mij. Hij wist niet dat zijn boot eigenlijk mijn boot was, waar ik van droomde, een boot die ik kon nemen om mijn huis, mijn familie en mijn thuisland te verlaten, toen ik jong was, de ellende wilde ontvluchten en de wereld wilde ontdekken. En nu is het de boot die me in mijn dromen terugbrengt naar mijn kindertijd daar, met de speeltuinen uit mijn jeugd die vanaf de drempel van mijn huis tot aan de verre horizon liepen.”

De animatie doet een poging om binnen deze dialectiek onze menselijke ervaringen na te bootsen. Afbeeldingen van de jacht zijn eeuwenoud maar springlevend tot op de dag van vandaag. Het werk lijkt op visueel indexeren. De tekeningen die gereproduceerd worden zijn gebaseerd op schoolboeken, oude mythen en voorwerpen, sprookjes en Islamitische geschriften.

 

www.sadik.nl

Te zien op de volgende locatie