Locatie

In september 2022 landt UTRECHT DOWN UNDER in een tuincentrum dat tegen de stad Utrecht aan ligt. Dit tuincentrum STECK zal na de zomer ruimte vrij maken tussen het groen in de kassen, op de parkeerplaats, in de tuinen en in de opslagruimten. De kunst zal zich respectvol nestelen tussen de bedrijvigheid van de startups. De geprogrammeerde kunst wordt door het groen en de ideologie van de initiatiefnemers omarmd.

Kunst op volle grond vindt plaats tijdens de reguliere openingstijden van STECK. Daarnaast is er een aanvullend siteprogramma van lezingen, kunstenaarsfilms, verdwaaltochten en workshops. Als mogelijk ook in de avonden.

URGENTIE

De locatie en de kunst vallen samen. Wij maken met de programmering nadrukkelijk een statement waarin de circulaire gedachte leidend is en gaan uit van ‘hergebruikte’ kunst. Sommige werken zijn al tientallen jaren geleden ontwikkeld, immer kunstenaars voelen soms de tijd die komen gaat aan. Als de artistieke kwaliteit het toelaat willen wij met een leeuwendeel van bestaand werk een spraakmakende tentoonstelling samenstellen. Waarom steeds doorgaan met de vernieuwingsrace in de kunst, terwijl er nog zoveel werk door zoveel mensen niet gezien is?

De bestaande installaties, objecten, performances, geluidswerken en films die wij voor ogen hebben zijn gebaseerd op een actuele urgentie die ons aanzet, direct of indirect, na te denken over onze omgang met ‘natuur’. De werken stellen vragen maar duiden niet. Alle werken hebben dus een link met het verschijnsel natuur; dat kan conceptueel zijn, beschouwend, kritisch, romantisch of onderzoekend.

Ook houden wij ons als UtrechtDownUnder aan onze missie, kunst laten zien van voornamelijk lokale makers.

kunstopvollegrondsteck