Kunstenaarslezingen
In een reeks van vijf bijeenkomsten vertellen
deelnemende kunstenaars over hun werk.
Alle lezingen vinden plaats in de workshopruimte van
Café de Noordertuin in tuincentrum Steck.
Zondag 4 september – Kim van den Belt
Aanvang 14.30 uur | Duur 45 minuten | Entree 2,50
Kim van den Belt bedacht Kaia, een levend CO2-filter. Kaia gaat over de grote uitdaging en het ongelooflijk gecompliceerde thema CO2. Zij onderzocht nieuwe duurzame CO2-filters gebruik makend van algen, specifiek de soort: diatomeeën. Kaia, het object , neemt CO2 op en door middel van fotosynthese komt er weer zuurstof vrij. Elke twee maanden kan Kaia geoogst worden. Met het eindproduct, de biomassa, kunnen nieuwe materialen, zoals biodiesel of zelfs glas, gemaakt worden.
In haar lezing vertelt Kim van den Belt waarom en hoe wij een manier kunnen vinden om in nieuwe ontwikkelingen ook iets terug te geven aan de natuur. Een ontwerp zou voor haar nooit geslaagd zijn als wij, in het eindproduct, alleen maar van de natuur hebben genomen.
Tijdens UtrechtDownUnder is Kaia te bewonderen in de Tuinkas.
Zaterdag 10 september – Hans van Lunteren
Aanvang 14.30 uur | Duur 45 minuten | Entree 2,50
Hans van Lunteren vertelt over zijn kunst-groenprojecten. Hij stelt de vraag wat kan je als beeldend kunstenaar bijdragen aan de ontwikkeling van een woonomgeving als je vindt dat een beeld op een sokkel niet meer toereikend is?
Deze vraag ligt ten grondslag aan de verschillende kunst-groenprojecten die Hans van Lunteren in de loop der jaren realiseerde.
In zijn lezing zal hij uitvoerig ingaan op de ontstaansgeschiedenis van het Sjanghaipark (1970-heden) dat gezien kan worden als een van de eerste projecten in Nederland waarin kunstenaars samen met bewoners de inrichting van de woonomgeving als een proces in de tijd zelf ter hand namen.
In de lezing vertelt hij ook over zijn eerste zaailingen-project, dat hij in opdracht van de Rijksgebouwendienst realiseerde in de gevangenis in Vught (2005-2012). En Hans neemt ons mee in zijn lezing naar De Gesloten Tuin, gemeente Oosterhout (2006-2008), De Verlaten Tuinen van Geesinkveld. Diepenheim (2017), Het ZaailingenPocketPark (2018-heden) en het project Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad (2021-heden) gemeente Utrecht.
Zondag 18 september – Arne Hendriks
Aanvang 14.30 uur | Duur 45 minuten | Entree 2,50
Kunstenaar en kunsthistoricus Arne Hendriks houdt zich bezig met duurzaamheid en de mens. Hij bedenkt radicale oplossingen. In zijn doorgaande project The Incredible Shrinking Man kijkt hij naar de mogelijkheid om de mens zelf te laten krimpen. Immers dan is zijn footprint kleiner.
In de lezing vertelt hij over dit project en over zijn daaruit voortvloeiende recente onderzoeken. Hij verbindt de kleinere mens met zijn onderzoek naar de proteïne-transitie aan de universiteit van Wageningen. Het eten van meer plantaardige proteïne is een praktische invulling van het verlangen om onze voetafdruk te verkleinen. Tegelijkertijd houdt deze verlegging van agrarische prioriteiten ook een risico in. Wat zal er gebeuren nu we onze aandacht naar de zee verleggen? Hoe kunnen we vermijden dat we dezelfde fouten maken die tot een uitputting van de landbouwgebieden heeft geleid? Hoe kunnen wij als soort een andere relatie aangaan met onze plantaardige omgeving?
De lezing van Arne Hendriks sluit aan bij de symbiotische installatie en het (concept)restaurant dat in de Noordertuin bij STECK te vinden is.
Zaterdag 24 september – Anna J. van Stuijvenberg
Aanvang 14.30 uur | Duur 45 minuten | Entree 2,50
Anna J. van Stuijvenberg neemt ons mee in een woekerende plantenwereld. Afhankelijk van de lichtinval en de positie van het eigen lichaam ontvouwt zich een vertakte werkelijkheid waarin micro en macro, cellen en sterren elkaar in evenwicht houden.
Zij vertelt over het ontstaan van enkele van haar installaties en tekeningen. De installatie die buiten de Noordertuin staat, Back and Forth (2014), ontstond tijdens een werkperiode in Noorwegen. Daar werd zij gegrepen door de geschiedenis van het bos, dat lang geleden – eeuwen zelfs – door houthonger vanuit Nederland transformeerde van eikenbos naar naaldwoud.