• In Short
  • Installatie
  • Ruimtelijk

Iris Honderdos

‘groene logeetjes’

Iris Honderdos reist over de wereld. Zij loopt rond, kijkt om zich heen, praat met mensen en probeert te ontdekken wat er leeft. Haar focus ligt op wat haar raakt. Dit jaar bezocht ze de multiculturele wijk Overvecht.

Met haar gedegen werkwijze, gebaseerd op jarenlange ervaring met diepte-interviews, weet zij het vertrouwen van mensen te winnen. De zeer persoonlijke verhalen die ze in Overvecht hoorde zijn in een professionele soundscape opgenomen. De kamerplant diende als kapstok.

Aan planten die al heel lang met een bewoner meeleven kleven vaak bijzondere verhalen. Verhalen die verder gaan dan de feitelijkheden over de kamerplant. Soms zijn de kamerplanten overgeërfd en bestendigen de band met de overledene of met diegene die uit het oog verloren is. Ze kunnen symbool staan voor een andere cultuur of een werkelijk maatje in de vensterbank zijn. Planten zijn dikwijls geschenken die aan mooie relaties doen denken. Het zijn voor sommige mensen waarachtige entiteiten in het huis, waarmee ze samenwonen en die ze liefdevol verzorgen. In een kleine tuinkas bij Steck ‘logeren’ de planten gedurende de tentoonstelling. Vanuit een luie stoel kan je er een soundscape beluisteren waarin bewoners vertellen over hun plant.

Iris Honderdos ‘Ik heb ervaren dat kunst een bijzonder medium kan zijn in het bevorderen van wederzijds begrip en communicatie. ’
Haar werk richt zich altijd op een groep mensen met een gemeenschappelijk kenmerk zoals de inwoners van een dorp of een instelling, werknemers van een bedrijf of leerlingen van een school, maar het kan ook een groep zijn met een gedeelde ervaring zoals vluchtelingen of oorlogsslachtoffers.

Het proces van werken is een belangrijk onderdeel van ieder project. Voor haar is het waardevol dat de uitkomst herkenbaar is voor de betrokkenen; zij moeten zich gezien of erkend voelen.
In dit project werkte zij samen haar partner, geluidskunstenaar Arno Peeters.

www.artonlocation.nl