• In Short
  • Installatie
  • Ruimtelijk

Matea Bakula

‘van functioneel naar herwaardering’

Op het parkeerterrein omarmt de tijdelijke installatie van Matea Bakula een boom; rauw en kwetsbaar tegelijk.  Herinneringen, metaforen en verhalen gaan aan de haal met het oorspronkelijke puur materiële van, in dit geval, een bundel golfkarton.

Opeens heb je een nieuwe betekenis. En dat is wat Matea Bakula doet, ze haalt functionele materialen uit hun context. Haar fascinatie voor transformatie van materiaal is Matea deels aan het verleggen naar materiaalreïncarnatie. De ecologische impact van materiaalvervaardiging vraagt veel van de aarde. Zij onderzoekt daarom de wijze waarop zij materiaal kan herwaarderen. Voordeel; de geschiedenis van het materiaal wordt zo meegenomen in het werk.

Soms laat ze aan materiaal gekoppelde geometrische vormen als het ware inzakken. Voor een schijnbaar loodzwaar levenloos beeld kan je dan opeens empathie voelen omdat je ziet dat het ineengezakt is. In haar werk zet zij deze geometrische vormen in als stabiel fundament. Een geometrische vorm bakent zijn terrein af. Het organische uiterlijk van de (her)gebruikte materialen steekt daar helder tegen af.

Haar huis staat vol met planten; maar liefst tachtig ‘huisgenoten’. Omdat ze bijna alle planten zelf gestekt heeft, maakt ze het groeiproces vanaf begin af aan mee. Ze ziet hoe een nieuw blad zich ontvouwt, de bladtekeningen meer uitgesproken zijn op de net uitgerolde bladeren. Hoe de oude stervende bladeren langzaamaan veranderen van kleur en textuur.

‘Ook planten creëren, tijdens hun ontwikkeling geometrische vormen die uiteindelijk overgaan in organische vormen. Een jong blad van mijn Tiengebodenplant is zo strak opgerold dat het een kokervorm creëert en zich daarna pas ontvouwt. De jonge Monstera Delicosia maakt bijna perfecte cirkels van nieuw ontwikkelde gaten in het blad. Dan, als ze groter worden ontstaan meer organische vormen. Wanneer zijn deze vormen, esthetisch gezien, het spannendst? vraag ik mij af.

www.mateabakula.com
www.aletterfromafreeman.nl