• In Short
  • Installatie
  • Ruimtelijk

Zeger Reyers

‘er groeit een beeld’

De deels groene wand bij de entree zal niet door iedereen direct als kunst herkend worden. Maar erlangs lopend is duidelijk dat hier iets heel geks aan de hand is. De natuur heeft territorium veroverd en nestelt zich in een interieurobject dat doorgaans het zicht verblind. Normaal houdt een luxaflex het zicht op de natuur buiten. Maar hier groeit er winterrogge in.

Zeger gooide al jaren geleden hoge ogen met zijn werk waarbij hij onze cultuur als het ware uitleverde aan de natuur. Hij maakte talloze werken waarbij de objecten om ons heen (stoel, bord, tafel) beschimmelden, begroeiden met paddenstoelen, mos of gras. Wat wij in eeuwen wilden uitbannen en weren geeft hij weer een plek. Het werk van Reyers zegt weliswaar iets over onze omgang met natuur (weren, kaderen, toepassen) maar gaat duidelijk ook over een nieuw vormbesef.

Weinig mensen hebben zijn werk in het echt gezien. Het is namelijk moeilijk om te presenteren in musea en galeries. Dit organische werk levert altijd een onvoorspelbaar eindresultaat op. Zeger schept in zijn werk de voorwaarden en vervolgens groeit er een beeld uit.

www.zeger.org