Concept & Kunstenaars

UTRECHT DOWN UNDER kunst op volle grond is een pop-up tentoonstelling in een tuincentrum over het spanningsveld tussen mens en natuur.

DE LINE-UP

25 beeldend kunstenaars waarvan het merendeel een connectie heeft met regio:

Arne Hendriks, Matea Bakula, Tanja Smeets, Maze de Boer, Kim van den Belt, Egied Simons, Jeroen Kooijmans, Iris Honderdos, Tyra van Mossevelde, Kevin Bauer, Marijke Breuers, Semâ Bekirović, Ali Eslami, Guido van der Werve*, Zeger Reijers, Walter Simon, Nikki van Es, Johan Rijpma, Hans van Lunteren, PJ Roggeband, Francine Claassen, Jonathan Straatman, Denkbeeldvormer, Anna J. van Stuijvenberg en Menno Hiele

CONCEPT

Een sprekende augurk, de natuur doorgronden en op vijf manieren je ertoe verhouden, tussen het groen een kunstwerk zien ontstaan en samen soep eten met een vleesetende plant? Dit alles kan in de nieuwe editie van UtrechtDownUnder, kunst op volle grond. 25 kunstenaars laten tussen de planten, op het parkeerterrein en in de oase van een grote groen kas in tuincentrum STECK werk zien.UtrechtDownUnder, kunst op volle grond is een pop-up tentoonstelling in een tuincentrum over het spanningsveld tussen mens en natuur. 25 beeldend kunstenaars verrassen het brede publiek met werk waarin hun relatie met de natuur als romantisch, onderzoekend, conceptueel of humorvol uitgangspunt dient.

Met hun voelsprieten voor sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen doken vele kunstenaars de laatste jaren in de natuur. De interesse is ook algemeen ‘booming’, sinds de dreigende klimaatcrisis tot iedereen doorgedrongen is. Maar hoe verschillend kun je tegen het verschijnsel natuur aankijken. Kunstenaars onderzochten wat hun relatie is met de natuurlijke orde. Met voornamelijk duurzame materialen, hergebruikt of circulair, ontstonden werken waarin de rol van de mens, het natuurlijke versus het artificiële, de mogelijke dreigingen en de oneindige schoonheid en groeimogelijkheden van de vegetatie om ons heen uitgelicht en beschouwd worden.

Een tentoonstelling binnen de setting van een tuincentrum. Dat is een experiment; kwalitatieve kunst tussen winkelend publiek. Een breed publiek komt zo op ongedwongen wijze in aanraking met hedendaagse kunst.

Een siteprogramma van lezingen, kunstenaarsfilms, verdwaaltochten én een prikkelend educatief programma voor middelbare scholieren ondersteunt de tentoonstelling.

SAMENSTELLING TENTOONSTELLING

Curator van deze editie van UtrechtDownUnder is Elaine Vis.