Concept & Kunstenaars

70 beeldend kunstenaars nemen het historische gebouw in bezit tijdens UtrechtDownUnder 2020 met actuele kunst in de oude bieb.
Nationaal en internationaal bekende kunstenaars en aanstormend talent laten recent werk zien op 5000 vierkante meter.

Deelnemend kunstenaars

Mazen Alashkar, Vesuhely Americaan, Cindy Bakker, Kostana Banovic, Emmy Beenken, Annabelle Binnerts, Maze de Boer, Anke van den Borne, Chantal Breukers, Noor van der Brugge, Francine Claassen, Robbie Cornelissen, Maarten Dekker, René Eicke, Maarten Fijan, Anne Forest, Tim de Gier, Jasper Hagenaar, Frank Halmans, Matthijs Hannink, Elise’t Hart, raQuel van Haver, Inge van Heerde, Sam Hersbach, Luuk Huiskes, Joost de Jonge, Ienke Kastelein, Marie-Line Kercret, Maria Klaassen Andrianova, Paul Klemann, Goof Kloosterman, Britte Koolen, Amerentske Koopman, Janneke Kornet, Maaike Kramer, Uli Kürner, Sadik Kwaisk Alfreji, Felipe van Laar, Bas Lobik, Jeroen van Loon, Bart Lunenburg, Jonny Mehrez, Ronald Nijhof, Bas Oussoren, Joyce Overheul, Temra Pavlovic, Tom Putman, Cecilia Rebergen, Sonja de Ridder, Kyra de Rooij, Maurice de Rooij, Lieve Rutte, Thomas Sadee, Fernando Sanchez Castillo, Jolanda Schouten, SETUP, Alf Slegers, Roland Sohier, Jonathan Stavleu, Julius Stibbe, Jonathan Straatman, The Critic, Art van Triest, Anouk van Zwieten, Jop Vissers Vorstenbosch, Rachel van Vliet, Nicole Voorzaat, Lou Vos, Jur de Vries, Carien Vugts.

Concept

Op zes verschillende afdelingen presenteren 70 kunstenaars hun actuele werk. De kunst is als het ware in deze voormalige bibliotheek te ‘lezen’. Zoals in een bibliotheek wordt er ingedeeld volgens categorie, op genre, waardoor het concept van de tentoonstelling en de betekenis van de locatie in elkaars verlengde liggen. Deze categorisering licht de mentaliteit, de basishouding uit waarmee verschillende werken in eerste instantie ontwikkeld en gemaakt zijn.

Het is natuurlijk gewaagd om kunstenaars in een hokje te stoppen. Maar met de filosofie van Edward de Bono* in het achterhoofd ben ik ervan overtuigd dat ik hiermee geen onrecht doe aan de uniciteit van kunstenaars. Energie en bevlogenheid zijn altijd voelbaar en de houding waarmee een werk is ontwikkeld verschilt. Daarbij staat voorop dat elke kunstenaar ook binnen de ingedeelde categorie er uniek en persoonlijk te werk gaat. Een weloverwogen reden of een impuls zet hen aan tot handelen.

De KRITISCHE GEESTEN & IDEALISTEN reageren op maatschappelijke en sociale structuren en knelpunten in onze samenleving.

MATERIAALVERLEIDERS baseren in eerste instantie hun werk op de eigenschappen van het materiaal en de daaraan gekoppelde schoonheid.

De DROMERS & ROMANTICI nemen je mee in hun dagdromen. Verlangen naar het verleden en de esthetiek van de klassieken zijn dikwijls basis van het werk.

En de STILLEN & TRAGEN richten de focus op de vorm, de tint, de gevonden schaduwen en de huid. Zij omarmen de minimalistische principes zoals ritme, ordenen en reduceren.

De TRANSFORMERS houden de visuele werkelijkheid tegen het licht en geven hem een draai, soms zelfs een enorme zwiep.

Voor de ONDERZOEKERS & UITVINDERS is het proces belangrijker dan de uitkomst. Dit is het laboratorium. Uit waarachtige nieuwsgierigheid ontstaan concepten.

Samenstelling tentoonstelling

Curator van deze editie van UtrechtDownUnder is Elaine Vis.