• In Short
  • Installatie
  • Multi-media

Semâ Bekirović

‘niet-menselijken in de rol als auteur’

Half verscholen tussen de bladeren, is op een klein schermpje de picknick voor dieren van Semâ Bekirović te ontdekken. Een verborgen camera staat dag en nacht gericht op een kleed in het bos gedekt met lekkernijen. Regelmatig verschijnen de dieren uit het bos om een appeltje of andere lekkernij te stelen. Het bos blijft, de rommel rest.

Het werk van Bekirović is speels. Maar overduidelijk op een idee en een opvatting gebaseerd. Zij noemt het zelf speels conceptualisme.
Bekirović onderzoekt met haar werk of het zo kan zijn dat, niet alleen mensen een kunstwerk kunnen maken, maar ook de organismen, planten en dieren. De niet-menselijken in de rol als auteur. Al eeuwen haalt de mens inspiratie uit de natuur. Maar haalt de natuur ook inspiratie uit de wereld van de mens? Semâ Bekirović toont al jaren werk waarin mos, de Noordzee, oesters of vuur een menselijk product omvormen tot een bijzonder object. Zoals het kraaiennest van plastic afval. Of de voetbal en gymschoenen waarop mos groeit. Het mos in de rol van auteur.

www.semabekirovic.nl