• In Short
  • Installatie
  • Ruimtelijk

Tanja Smeets

‘schoonheid en gevaar van groeiend organisme’

Binnen in de oase van de kamerkas heeft Tanja Smeets een glinsterende roestvrijstalen plant tussen het groen geïnstalleerd. Keihard en organisch naast elkaar. Haar groeisel, ontstaan vanuit industrieel restmateriaal, woekert tussen de omringende Ficussen, Asperges sprengeri’s en Palmen.

Tanja Smeets houdt zich bezig met organische groeiprocessen. In musea en in de openbare ruimte gaat haar werk een spannende dialoog aan met de architectuur van de omgeving. De installaties lijken vaak bevroren in de tijd, in een fase tussen stromen en druipen, groeien en ontluiken. Als parasieten leggen ze een poëtische laag van organische vormen over het harde oppervlak.

Zij werkt met restmaterialen die overblijven in de industrie. Maar ook met materialen uit het dagelijks leven die in grote hoeveelheden en verschillende maten worden gebruikt, spelen in haar constructies een belangrijke rol. Deze overvloed aan materialen roept vragen op over ons verbruik. De spanning die ontstaat tussen de vanzelfsprekende hoeveelheid geproduceerde materialen in onze wereld enerzijds en het dreigende gevaar van een groeiend organisme anderzijds, speelt een belangrijke rol in haar werk.

www.tanjasmeets.nl