• In Short
  • Schilderen
  • Tekenen

Tyra van Mossevelde

‘we lopen met z’n allen tegen de grenzen van de wereld aan’

In 1993 stond Tyra van Mossevelde als student fysische geografie voor de ijskap van Groenland. Zij deed daar onderzoek naar de heen- en weertrekkende beweging van de ijskap. Nu gaat de ijskap nog maar een kant op. Daar maakt zij zich zorgen over.

‘We lopen met z’n allen tegen de grenzen van de wereld aan. Aan de ene kant zorgen we samen voor dit probleem, aan de andere kant is onze individuele bijdrage extreem klein, onmeetbaar, verwaarloosbaar. Toch kan ik niets anders concluderen dan dat ik die extreem kleine bijdrage echt moet verminderen. Met een persoonlijke oplossing, op kleine schaal.’

De vraag of zij haar pensioen kan halen als infographic designer zonder nieuwe elektrische spullen te kopen, houdt haar al een paar jaar bezig. Volgens het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn hebben spullen namelijk de grootste impact op onze wereld.
Daarom experimenteert Tyra nu met handgetekende infographics. Daar heb je  in ieder geval geen nieuwe computer voor nodig.

mosgroen-infographics.nl

  • In Short
  • Ruimtelijk
  • Schilderen
  • Tekenen

Marijke Breuers

‘groen als ruimte’

Marijke Breuers verzamelt sfeer. Ook de tuin benadert zij als sferische ruimte. 
De grote opgespannen wandkleden met acryl-en katoendraden, verf en gelamineerde fotodelen hebben uitzonderlijk grove steken. Je kunt zo in een denkbeeldige serre vol groen verdwijnen.

De afgelopen jaren, tijdens werkperiodes in prachtige verlaten, soms nog volledig ingerichte huizen in Hongarije en Portugal, vond ze interessant materiaal. In Nederland tastte ze een recent verlaten klooster met bijbehorende tuin minutieus af. Landhuis Amelisweerd met behang en omringend landschapspark, de Refectiekamer en de huizen van de Fundatie van Maria van Pallaes in Utrecht inspireerden haar.
Ruimtes en sfeer zijn bijna altijd uitgangspunt in haar werk.

www.marijkebreuers.nl

 

  • In Short
  • Ruimtelijk
  • Schilderen

Walter Simon

‘aandacht voor een plasje regenwater’

Op de fiets dwaalt Walter Simon door stad en land. In zijn rugzak een fototoestel en soms een drone. Hij speurt de omgeving af, is gefascineerd door plasjes regenwater, regendruppels op autoruiten, door paddenstoelen of de loop van de rivieren.

Jaren geleden, toen de drône nog een futuristische fantasie leek, bond hij zijn fototoestel vast aan een vlieger en kwam terug op zijn atelier met legio kiekjes waaruit hij dan schilderijen componeerde.

Hij brak eieren om verf te maken, haalde platen multiplex van berkenhout en zette zijn gereedschap klaar; lijmtangen en houtlijm.

Walter Simon schildert namelijk niet zoals er doorgaans geschilderd wordt, hij ‘bouwt’ als het ware zijn schilderijen. Lijnen en vormen uit het landschap krijgen daardoor extra aandacht.

Hier tussen het tuingereedschap bij Steck zijn enkele kleinere werken te zien. Maar op zijn atelier aan de rand van de binnenstad kan je ook grotere werken vinden. Het landschap en de vegetatie erop is een onuitputtelijke bron en Walter Simon weet dat.

www.waltersimon.nl